Wat doet een bouwkundig tekenaar?

Van architect naar technische tekening

Tja…. wat doet een bouwkundig tekenaar nou eigenlijk? Ik leg het je graag uit! Als een architect een bouwwerk heeft ontworpen dan is het nog niet klaar om rechtstreeks van de tekening gebouwd te worden. Er moet een bouwkundige tekening gemaakt worden, van de fundering tot en met het dak. Er moeten goede berekeningen gemaakt worden. De technische tekeningen gaan namelijk direct door naar de aannemer. Je begrijpt dat dit een precieze klus is, waar niets aan het toeval overgelaten kan worden.
Mijn ervaring zit het in het samenwerken met zowel architecten als aannemers, waardoor ik rekening kan houden met zowel de creatieve als de uitvoerende kant van het technisch tekenen.

 

technische tekening

Constructietekening

De constructie van het gebouw of de aanbouw moet duidelijk af te lezen zijn, zodat in één oogopslag gezoen kan worden wat de exacte bedoeling is. Om maar een aantal zaken te noemen die op een tekening van wezenlijk belang zijn;

✓ Dikte van de muren

✓ Hoogte van de ruimtes

✓ Afmetingen van openingen zoals ramen en deuren

✓ Afmetingen van de ruimtes

✓ Locaties van electra 

 

In het geval van een verbouwing dienen alle noodzakelijke ruimtes eerst ingemeten te worden, zodat de juiste constructietekening gemaakt kan worden.

 

Materialen

Ook alle te gebruiken materialen dienen vast te worden gelegd in de tekening, zodat jij als klant weet dat de aannemer de juiste informatie heeft. Ook kan de aannemer op deze wijze de juiste inkopen doen en heeft hij hier ruim voldoende de tijd voor. Doordat de feitelijke afspraken op papier / op de tekening staan zal er geen twijfel ontstaan.

 

Wettelijke maatstaven

Een bouwkundig tekenaar zal zorgen dat de tekening aan alle wettelijke maatstaven voldoet en er geen onduidelijkheden zijn voor de aannemer.  Ook zal de bouwkundig tekenaar rekening houden bij het ontwerpen van gebouwen en ruimtes met de bouwvoorschriften en technische voorschriften.

 

De juiste tekening = het juiste resultaat

Heel graag help ik je bij het voorbereidende werk voor de het best mogelijke resultaat in samenwerking met een architect of een aannemer. Neem gerust contact met mij op.